Gå till innehåll

LEVERN

Inspirerat av Anthony William's livsverk.

Levern är ett fantastiskt organ som har en väldigt betydande roll i vår hälsa samt är stor del av, eller är själva grundproblemet, för mycket av den symptombildning vi lever med idag. Den har ett eget litet immunförsvar och är även en essentiell del i kroppens reningsförmåga. Förutom att lagra viktiga näringsämnen då olika sockerarter som glykogen/glukos, olika vitaminer, mineraler, fytokemikalier, antioxidanter samt andra livsviktiga näringsämnen, så är den även en mästare på att omvandla näringsämnen (lite över 2300 omvandlande kemiska funktioner) till mer specifika näringspaket, som sedan förser kroppens alla funktioner med skräddarsydda energiformer. Tillverkar även kemiska föreningar som sänds ut i kroppen för att bryta ned och neutralisera farlig kontaminering, för en mer effektiv och säker hantering. Den är så intelligent att den läser av exakt vad som finns i blodet och då status på resten av kroppen, har hand om allt som har med blodets kvalité att göra som att det finns en perfekt näringscocktail i omlopp, att tjockleken på blodet är optimalt samt mycket annat spännande.

Hur kroppen oxiderar (hur snabbt vi åldras) beror helt på leverns mående och förmåga. Spännande är även att leverns mående styr hur DNA håller samman samt upprätthåller optimal funktion. Leverns förmåga är även en essentiell del i den samarbetande trion med gallblåsan och bukspottskörteln, så mycket av symtombilder med nedsatt funktion av gallblåsa och/eller bukspottskörtel går även det oftast att härröra till leverns hälsa.

Viktigt att veta är att levern plockar inte upp några näringsämnen som den inte kan identifiera med att dessa är bundna, i föreningar tillsammans med  sockerarter. Är det inte bundet till fina glukoser som extra fina kolhydrater (finns i t.ex. sötpotatis och potatis) samt fina fruktoser som i frukt och bär, så finns det inte möjlighet att binda näringsämnen med sockerarter så tas det inte upp och förser levern med det den behöver. Utan dessa kraftfulla näringsämnen i kombination med fina sockerarter så kan levern svälta.

Då både modern och fadern bär på en kontaminering i kroppen så kommer fostret att påverkas negativt av detta, bland annat så kommer fostrets lever att få kämpa med att skydda den lilla kroppen redan i moderns mage. Därför många barn föds med en unik nedsatt funktion på levern, föds med en kontaminering som sedan har en negativ inverkan på hälsan samt fostrets utveckling.

Leverns egna immunförsvar producerar krigare som är skräddarsydda för olika uppdrag. Blodkärlsportarna där blodet pumpas in och ut ur levern så finns det snabbt simmande krigare, som skyddar att angripare ej skall ta sig in i eller ut ur levern. Även liknande krigare där lymfsystemet går in och ut ur levern. I kanalerna till de olika delarna av tarmsystemet där flödet är betydligt långsammare, så finns det krigare som är anpassade för detta flöde och vätskan där. Sedan produceras även kamikaze-liknande krigare som skickas ut för att ta sig hela vägen upp till magsäcken, för att finna och neutralisera olika former av angripare. Om de ej finner något att neutralisera så kommer de till slut att förgöras av magsyran.

Levern skyddar resten av systemet genom att hålla i så mycket av den skadliga kontaminering som den bara kan, i kärnan så lagrar den det absolut mest farliga ämnena och substanserna, sedan ett mellanlager där det mindre gifta och toxiska lagras, samt ett yttre lager där det minst farliga lagras. När levern blir för ansträngd och blir det som kallas för slaggad så kan det vara på olika sätt, antingen i någon/några av dessa lager eller på den vänstra delen av levern. Hur den är slaggad påverkar då leverns förmåga på olika sätt, som hur den kan hålla i kontaminering samt olika fetter och kan då få problem med att skydda resten av systemet. Hur alla dess omvandlande kemiska processer opererar, eller hur dess förmåga är att lagra näring. Intressant är att när man väl börjar driva ut gammal kontaminering som har bundit sig tillsammans med olika fetter, så kan det även vara bundet med gamla känslor, från den tidpunkt som levern vart tvingad att hålla i kontamineringen. Så helt plötsligt i en utrensningsperiod så kan gamla känslor komma upp till ytan, t.ex. att ångest och panik kan tyckas komma utan någon specifik trigger. Detta kan vara guld värt att veta när man stöttar levern med att frigöra ansamlad kontaminering.

Kroppens hela system påverkas väldigt negativt när leverns förmåga är nedsatt. I princip allt med hud, hår, ögon och naglar är relaterat till leverns förmåga och är en bra indikation för leverns prestationsförmåga. Även mycket problem med lymfsystemet kan bero på leverns förmåga att rena kroppen, som kan visa sig på svällande händer, fötter, samt andra svällande delar på kroppen. Kan även göra att det kliar väldigt samt ge kliande små pustler i de uppsvällda områdena, en försvarsmekanism att sända ut restprodukter samt eventuella gifter direkt genom huden. Ödem är att den nedsatta levern flyttar över delar av reningsansvaret till lymfsystemet som en försvarsmekanism, som då ansamlar vätska för att få bättre flöde i det stagnerade systemet och kan här få problem med att man går upp i vikt.

När levern är nedsatt så kan dess lagerförmåga av näringsämnen minska, då är det extra viktigt att med jämnare mellanrum förse den med högkvalitativa näringsämnen och byggstenar, detta är fallet vid hypoglykemi. Många fall av så kallade hjärndimmor där leverns förråd av extra fin glukos (som den kan omvandla från extra fina sockerarter som extra fina kolhydrater samt fruktos, från bland annat potatis, sötpotatis samt frukt och bär). Vid nedsatt förmåga så kan även leverns funktion att omvandla näringsämnen till mer specifika komplexa paket påverkas negativtÄven detta med de olika formerna av kolesterol är beroende av leverns förmåga att hålla optimal blodskvalité.

När leverns funktion är nedsatt så påverkas produktionen av galla som gör att nedsmältningen blir mindre effektiv, det blir då mer av de sämre syrorna än saltsyran och kan då ge halsbränna. För att inte skada magen av den obalanserade syran så skickas den upp som en försvarsmekanism, likt bollar med syran. När man sover kan syra ta sig upp i halsen och avge ammoniakgas som kan störa bland annat sköldkörteln. Kan vara bra med selleri på tom mage gärna mellan måltiderna och mest effektiv som ren juice, för att främja just saltsyran då magsyran består av sju olika syror.

Med en nedsatt funktion av leverns förmåga och vid ett för högt fettintag så kan det resultera i att det blir mer fett i blodet, även i kombination med massa slaggprodukter i blodet så kommer syretillförseln att påverkas negativt. Detta kan ge allt från kramper, påverka kroppens olika organ och komplexa funktioner, till att främja att diverse patogener kan avancera i kroppen. Syre är t.ex. en essentiell del i kampen mot diverse virus och 98% av alla cancersorter är virus i kombination med kontaminering av potenta toxiner.

I princip de flesta hjärtproblem idag är även på grund av en nedsatt funktion på leverns förmåga. Allt blod passerar levern så tänkt dig ådrorna som ett sugrör och att du suger i dig vatten eller tjock smoothie, hjärtat får kämpa och jobba hårdare med att pumpa blodet igenom en nedsatt lever. Även i kombination med att blodets kvalité är försämrat som när den ansträngda levern kanske är angripen, slaggad samt fettad, släpper då ut fett i blodet samt slaggprodukter, destruktiv kombination som gör att hjärtats funktion ansträngs. I detta läge så kan binjurarna som en nödlösning skicka ut en adrenalinblandning som vidgar kärlen något, för att få bättre flöde i de stagnerade blodådrorna. Adrenalinet ger då en liten tillfredsställande känsla (man blir lite hög) så det är därför man kan bli så beroende av fet mat gärna i kombination med höga värden av olika sockerarter. Levern producerar även galla som har i uppgift att bryta ner fett i blodet för att skydda bland annat hjärtat, vid nedsatt funktion på produktionen av en effektiv galla så blir det mer destruktivt fett i blodet. Dessa påfrestningar på levern kan i sin tur ge ett högt eller lågt blodtryck och kan på sikt ge väldiga problem med hjärtat

En belastad och överansträngd lever kan bli bokstavligt talat överhettad, det nära samarbetet med gallblåsan tvingar då gallblåsan att kämpa med att sänka sin temperatur. När levern är kanske angripen av patogener vars biprodukter slaggar igen en redan stagnerad lever ytterligare, som kanske även är fettad eller i förstadiet till att bli fettad, så blandas de varma slaggprodukterna med bilirubin (röda blodkroppar som tas ur bruk) och/eller kolesterol. När denna upphettade sörja sedan passeras ned till den kallare gallblåsan så stelnar sörjan till stenar, det är så gallstenar skapas som dels påverkar gallblåsans funktion men även kan trigga inflammation om patogener finns närvarande i systemet. Här kan ni läsa mer om gallblåsan samt hur man bryter ned gallstenar. Även viktigt att tillägga här är att det inte kan bildas något som kallas leverstenar.

EN STAGNERAD LEVER KAN BERO PÅ OLIKA FAKTORER:

 • Angripen av patogener - Vanligaste patogenerna som trivs i levern är virus från den breda herpesfamiljen med Epstein Barr i spetsen, där de kan livnära sig på slaggprodukter. Andra vanliga patogener är bakterier som olika varianter av Streptococcus släktet, samt även vidare i kategori ohyra som olika amöbor och maskar.
 • Fettad - Att den har fått svårt att bearbeta fett och/eller att fettintaget varit för högt och då blivit fettad länk här. Kan även i ett tidigare skede vara i ett stadie av för-fettad.
 • Slaggad - Även att den stagnerat och ansamlat massa gifter, toxiner, restprodukter samt andra slaggprodukter och då blivit det som kallas slaggad. I detta läge så kan de olika lagren (det giftigaste och farligaste skyddas i kärnan) samt andra delar av levern bli förgiftad av själva cocktailen av slaggprodukter som påverkar leverns celler negativt, detta beror helt på vilka farliga kemikalier, metaller, dioxider samt andra kroppsfrämmande substanser som den har ansamlat och gör allt den kan för att skydda resten av systemet mot.

SKICKA EXTRA MYCKET KÄRLEK OCH STÖTTA DIN FANTASTISKA LEVER:

 • Undvik Alkohol då egentligen alla produkter med alkohol i framför allt tinkturer.
 • Överdrivet saltintag måste levern samla upp och försöka driva ut, så att sänka saltintaget är att rekommendera. I t.ex. stjälkselleri finns essentiella saltarter i flytande form som täcker kroppens behov, även olika former av gröna bladgrönsaker innehåller komplexa mineralföreningar.
 • All form av vinäger samt kaffe belastar även levern, men mest skonsam av alla olika sorters vinäger är äppelcidervinäger.
 • Allt fett belastar leverns funktion - Oavsett kvalité på fettet så undvik så mycket fett under den stöttande perioden som bara går. Ett tips är att undvika all form av fett på förmiddagen, låta den stöttande morgonsmoothien samt fruktsalladen förse levern med kraftfulla byggstenar, som bland annat levern kan använda sig av efter nattens renande, för att få ut så mycket som möjligt ur kroppen. Välj sedan högkvalitativt fett med högt näringsinnehåll men som sagt med en begränsad och sparsam förbrukning, bra exempel är kokosolja (enda oljan som tåls att hettas upp), hampfröolja, linfröolja (omega 3,6 och 9), olivolja, pumpakärnsolja, avokadoolja o.s.v.
 • Kombinationen fett + sockerarter är extra ansträngande för en belastad lever - Bra att undvika mejeriprodukter där sockerarten laktos är i kombination med fett, göder även de flesta patogener. Även godis, bakverk samt såser är i många former av denna typ av kombination.
 • Undvika/dra ned på näringskällor med mycket gömda fetter - Det är betydligt mycket mer fett i kött än vad man kanske anar, därför är det väldigt gynnsamt för levern att alla former av kött undviks eller dras ned på efter förmåga, t.e.x. till en gång per dag.
 • Driva ut eventuella angripare ur levern - Bra inspirationskälla finns på sidan antiviral kost samt även 'EBV protokollet' längre ned på sidan om Epstein Barr virusen. Även sidan om hur man stöttar kroppen mot parasiter, maskar och amöbor finns kraftfull inspiration.
 • Driva ut slaggprodukter och optimera kroppens reningsförmågan - För att snabbt sätta stopp och börja vända en symptombild så kan 28 dagars reningsprogrammet från Anthony William, vara en bra inspirationskälla att integrera in i sin vardag.
 • Rikligt med vätska under dagarna stöttar kroppens hela reningsprocess - Att dricka t.e.x. citron och/eller lime-vatten under dagarna kan göra underverk, även örtteer är bra tillfälle att även förse systemet med kraftfulla byggstenar.
 • Levern får kämpa hårt med att samla upp mycket av det överflödiga adrenalinet - När destruktiv mängd adrenalincocktails är i omlopp så därför är det också viktigt att dricka rikligt med vätska för att skölja ut dessa.
 • Lite fibrer stöttar även levern och förser den med massa som kan trycka på lite i reningsprocessen.
 • Levern gillar inte heller att bli pushad för hårt så ta det varsamt - För att bygga upp leverns förtroende så den inte hela tiden förbereder sig på att behöva köra några nödlösningar, samt annat trix och fix, utan kommer då att kunna rena kroppen mer effektivt i ett skonsamt tempo.

Här nedan kommer även gåvor från naturen som är extra bra vid en nedsatt funktion av levern.

 • Broccoli
 • Brysselkål
 • Butternutpumpa
 • Sparris - höga värden bio-flavonoider där många är okända för forskarvärlden.
 • Kronärtskocka
 • Gröna bladgrönsaker som olika former av sallad.
 • Grönkål
 • Rödkål
 • Rucola
 • Spenat - innehåller komplexa mineralföreningar samt hjälper levern att ta upp B12 mer effektivt.
 • Lök - kraftfull mot eventuella patogener i levern.
 • Vitlök - kraftfull mot eventuella patogener i levern.
 • Tomater - förser levern med kritiska fytokemikalier, mikronäringsämnen, vitaminer och mineraler för att stötta levern.
 • Rädisor - rik på c-vitamin som är bra för levern.
 • Gurka - otroligt återfuktande för levern samt främjar leverns utsöndrande av levande vatten.
 • Selleri - innehåller komplexa mineralföreningar speciellt saltföreningar som kallas för klustersalter, där flera är okända för forskarvärlden. Skyddar leverns cellmembran.
 • Atlantiska gåvor från havet som Dulse och Kelp, innehåller mineralsalter som är kritiska för levern samt även Jod.
 • Sötpotatis - otroligt viktigt för levern att fylla på sitt glykogen/glukos förråd, även hormonbalanserande samt viktiga fytokemikalier för levern.
 • Svampar - innehåller hundratals kraftfulla fytokemikalier som är hittills okända för forskarvärlden.
 • Bär - helst vilda allt från blåbär, tranbär till körsbär.
 • Mangos
 • Papaya
 • Dadlar
 • Fikon
 • Pataya - 'dragonfruit' med rött kött, renar levern från slaggprodukter och håller leverns celler friska.
 • Persika - hjälper att ta ut gifter och toxiner djupt ur levern.
 • Bananer - fruktosen i banan är favoritbränsle för levern.
 • Päron - renar levern från bekämpningsmedel och virus-toxiner.
 • Röda Äpplen - innehåller mer antiinflammatoriska samt anticancerogena ämnen.
 • Meloner - kraftfulla lever renare och återfuktande effekt.
 • Druvor - även här är de röda lite nyttigare, druvor har en helande effekt på levern.
 • Apelsin & andra citrusfrukter - innehåller en sorts C-vitamin som är extra bra för levern.
 • Persilja
 • Citronmeliss - kraftfull mot patogener och lugnar nerver och även levern.
 • Koriander - fantastisk på att binda sig till metaller och andra slaggprodukter.
 • Maskros - bladen, te på roten, kan även köra blomma och stjälk ner i smoothie.
 • Rå honung - kan innehålla upp till 2500 supernyttiga näringsämnen.
 • Ashwagandha
 • Hibiskus - ämne i dess röda färg som har en helande effekt på levern.
 • Lakritsrot
 • Spirulina - drar metaller och andra slaggprodukter ur levern.
 • Krongräsjuice pulver - även korngräs pulver samt egenodlat korngräs.
 • Aloe Vera
 • Sprängticka (Chaga) - effektiv mot stagnation.
 • Kardborrerot-té - hjälper levern att dra upp gifter och toxiner djupt ur levern.
 • Zink - gärna högkvalitativt flytande zinksulfat som är en mer effektiv form för kroppen att ta upp. Zink har även en roll i alla de 2300+ omvandlande kemiska processerna som levern utför.
 • C-vitamin - Ester-C, Liposomal vitamin C, stoppar ärrbildning i levern.
 • Vitamin B12 - metylkobalamin och adenosylkobalamin.
 • 5-MTHF (Folsysra)
 • ALA (Alfa Liponsyra)
 • Koenzym Q10 (CoQ10)
 • Magnesium
 • Goldenseal - kraftfull mot eventuella patogener i levern.
 • Cat's Claw (Kattklo-unkaria) - kraftfull mot eventuella patogener i levern.

Vid högt kolesterol är även dessa riktigt bra.

 • Rädisor
 • Rädisblast - bladen, välj en knippa med fräscha blad.
 • Vilda Blåbär – bäst är tydligen en vild sort från Kanada, Vaccinium Angustifolium, men de vilda svenska bären är också väldigt näringsrika.

Här hittar du mer info om diagnoser som är Lever relaterat.

 

 

Translate »