Gå till innehåll

Candida

Candida är en art svampar som är en livsviktig del i kroppens symbios av olika levande organismer, bryter ned olika näringsämnen och är en viktig del för näringsupptaget. Candida arterna frodas i tarmarna men kan även förekomma i levern, mjälten, vaginan och även lite andra ställen runt om i kroppen. Det är väldigt mycket vilseledande information där ute om dessa svampar så här nedan kommer viktiga klargöranden, för att förstå vad som ligger till grund vid en candidaöverväxt.

Grundproblemet är bakomliggande infektion av diverse patogener, candidaöverväxt är kroppens försvarsmekanism där de då främjas och tillåts få utrymme att frodas i utsatta områden. 

Första viktiga att förstå är att candida arterna kan användas som en försvarsmekanism, kroppen kan främja och låta candidan få lite storhetsvansinne och tar då plats, detta för att angripande patogener skall få mindre utrymme att frodas och avancera vidare. Bakterier länk här som E.coli, Streptococcus, H.pylori, virus länk här som den breda Herpesfamiljen, Maskar och Amöbor länk här är några av det vanligaste angriparna.

Candida arterna skyddar oss genom att bryta ner och livnära sig på giftiga matavfallsrester, som annars även är föda eller gynnar de oönskade patogenerna. En candidaöverväxt blir då som en varningssignal, ett sätt för kroppen att kommunicera att systemet är belastat av angripare som då behöver elimineras. Bra exempel här är candida flytningar i underlivet där de då skyddar urinvägarna från ett övertag av en bakteriell infektion, så vanligt förekommande är antingen återkommande urinvägsinfektion p.g.a. bakterier och/eller virus, eller om försvarsmekanismen är lyckad att det då kan komma flytningar ur underlivet.

Eftersom det är patogener som är den bakomliggande orsaken till många symptombilder idag, så är ofta candidaöverväxt med som märkbar indikator. Vid de små procent av fall där man finner candida arter i blodet, så är det oftast efter en operation och kan då vara en liten belastning på systemet, men att det då är en bakomliggande patogen infektion med i bilden som behöver åtgärdas. Annars är candida arterna helt ofarliga men kan ge obehag. 

Candida arterna göds av vissa sockerarter men jätteviktigt här är att de INTE GÖDS av sockerarterna i frukt och bär! Fruktosen är av annan fin sort som är perfekt för vårt system, är även bundet i komplexa föreningar med antioxidanter, polyfenoler, antocyaniner, mineraler, fytokemikalier samt andra patogen och cancerdödande mikronäringsämnen, alla dessa superviktiga i kampen mot den bakomliggande infektion av patogener. Fruktosen i frukt och bär tas även upp i magen redan efter 3-6 minuter och hinner oftast inte ens ner i tarmarna, fruktens fibrer, skal, massa och kärnor är inte bara fantastiska i kampen mot alla sorters candida arter, jäst samt andra svampar, utan även kraftfulla i kampen mot diverse patogener. Frukt är det absolut kraftfullaste verktyget mot en överväxt av candida. Man bör efter förmåga utesluta processade sockerarter både från rör och betor, agavenektar, från majs som majssirap, samt liknande destruktiva sockerarter.  

En annan vilseledande trend är högt fett- och proteinintag när man utesluter sockerarter för att svälta en candidaöverväxt, kan tyvärr inte vara mer vilseledande då både fett och protein i många former göder inte bara patogener utan även candidan i sig, samt påverkar kroppens olika miljöer negativt. Vissa proteiner är svårsmälta och kan då fastna upp i tarmen som göder patogener och på den vägen triggas till inflammation samt bilda ammoniakgas, speciellt i ett belastat och känsligt system.

Mer vilseledande information där ute är att de skulle kunna borra sig igenom tarmen och ge det som kallas för "läckande tarm", detta stämmer inte. Mer om läckande tarm kan du läsa sidan Läckande tarm.

Så optimalt sätt att få bukt på en candidaöverväxt är då:

  • Sparris är riktigt effektivt att stötta kroppen motverka jästsvampar.
  • En diet med lågt intag av fett, protein samt de destruktiva sockerarterna som nämnts ovan.
  • Samtidigt med ett högt intag av frukt, bär och gröna grönsaker som spenat, rucola samt olika sorters bladsallat.
  • Då återbygga eventuell skada i tarmkanalen genom att förse systemet med kraftfulla byggstenar.
  • Undvik processad samt bearbetad mat och sädesslag.
  • Man vill även optimera saltsyran i magsyra cocktailen med t.e.x. Stjälkselleri på tom mage.
  • Samt stötta levern till optimal reningsfunktion så att biprodukter förs ur kroppen.
  • Även viktigt att undvika antibiotika samt antisvamp preparat, då dessa kan göra otrolig skada på ett försvagad system och då främja alla former av patogener.

Mer inspiration för att få bukt på grundproblemet vid en Candidaöverväxt:

Translate »