Gå till innehåll

Tyreoidit & Hashimotos

Tyreoidit (Sköldkörtelinflammation), förstorad sköldkörtel, inflammerad sköldkörtel samt Hashimotos är infektion av den breda herpesfamiljen, oftast så är det varianter av Epstein Barr viruset länk här, som triggar kroppens försvarsmekanism inflammation. Beroende på vart virusen attackerar och triggar inflammation så kan symptombilden se lite olika ut, att tänka på att det antagligen är en bakomliggande virusinfektion runt om i kroppen som även ger andra symptom. Mer inspiration för att stötta sköldkörteln i länk här.

  • Virusens mål med att attackera sköldkörteln är för att störa det endokrina systemet, samt störa homeostasen mellan kroppens alla organ, körtlar samt funktioner. Speciellt för att tvinga binjurarna att producera mer adrenalin vilket betyder mer steroidhormoner som virusen kan livnära sig på. Vid en nedsatt funktion på sköldkörteln så är binjurarna beredda att producera hormonblandningar för att täcka upp och kompensera, när sköldkörteln har problem med sin produktion. Läs mer om detta samt hur man stöttar sköldkörteln länk här.
  • Väldigt väldigt få fall så är det enbart strålning som skadar och stör körteln, men oftast så är det i kombination med virusinfektionen. Läs mer om att driva ut strålning ur kroppen länk här.

Kan ge symptom som öm hals, ett tryck eller obehagskänsla i halsen, även ge en förstorad sköldkörtel. Beroende på hur virusen attackerar körteln samt hur inflammation triggas så kan det även påverka sköldkörtelns funktion.

Translate »