Gå till innehåll

BINJURAR

Ungefär 80% av oss alla kommer att få uppleva att binjurarna blir överansträngda någon gång i våra adrenalinfyllda liv. Dagens formade samhälle och intensiva kulturella influenser är uppbyggt på olika grad av adrenalinkickar som gjort många av oss beroende av ett ständigt utsöndrande av kraftfulla adrenalinblandningar. Viktigt att veta är att binjurarna kan producera 56 olika adrenalinblandningar med ett helt spektrum från rädslobaserade blandningar till kraftfulla kärleksbaserade, där det rädslobaserade som t.ex. oro, ångest, panik, ilska, oproduktiv stress, kan vara riktigt tuffa för kroppen att neutralisera och driva ut speciellt för ett i olika grad belastat system.

Beroende på livets äventyr och när vi befinner oss under dygnets rytm så har vi olika många aktiva adrenalinblandningar i omlopp, vanligt att man har runt 15-25 aktiva samtidigt medans en väldigt belastad kropp kan ha runt 35 aktiva adrenalinblandningar samtdigt, beroende på vilka olika interna och externa adrenalintriggande faktorer vid tillfället. Med denna aspekt i åtanke så förstår man varför många olika tester som sjukvården utför inte är helt tillförlitliga, då dessa olika adrenalinblandningar kan påverka det undersökta värdet vid just provtagningstillfället, att vissa tester skulle behöva tas kanske 30 dagar i rad eller liknande för att få en mer korrekt insyn i vad som sker i kroppen. Bara att tänka på att behöva vistas i en sjukhusmiljö kan trigga rädslor t.ex.

Med en konstant hög grad aktiva adrenalinblandningar så blir vi vana och kan behöva allt kraftfullare utsöndringar för att nå tillfredställande känsla, detta bäddar för en rad olika former av missbruk. Allt från extrema situationer och aktiviteter, olika former av droger och stimulantia, diverse spel och spelande, sex, drama, shopping, action/skräckfilmer, svårt att förändra rädslotriggande destruktiva tankemönster o.s.v. Kan bli en så kallad ond cirkel som på sikt har väldigt destruktiva effekter på flera olika plan.

En till viktig aspekt vid denna form av missbruk som kan uppstå är att hjärnan och/eller centrala nervsystemet inte får det glukos som behövs, många gånger p.g.a. att levern är ansträngd och belastad samt har svårigheter att förse hjärnan med allt den konstant behöver, kanske även i kombination med - eller att intaget av dessa kraftfulla sockerarter är för lågt. Glukos har en kylande effekt i kroppens elektriska miljö speciellt i den mer intensiva miljön som i hjärnan och centrala nervsystemet.

Så i princip alla beroenden grundar sig i ett beroende av adrenalin samt att hjärnan och centrala nervsystemet inte får tillräckligt med glukos!

När levern är belastad kanske fettad, slaggad och infekterad av patogener, när blodet blir fullt av slaggprodukter, fett, patogena restprodukter och aktiva adrenalinblandningar, när blodcirkulationen stagnerar så kan binjurarna som en tillfällig smart lösning utsöndra ytterligare en specifik adrenalinblandning som vidgar blodkärlen en aning, för att försöka minska stagnation, detta ger ett subtilt eller kännbart rus alltså man blir hög på adrenalinet och gör att man kan bli beroende av ett högt fettintag gärna i kombination med kraftfulla sockerarter.

 • Även att levern känner av att hjärnan och/eller centrala nervsystemet inte får tillräckligt med glukos och man kan utvecklar ett konstant sug efter kraftfulla energiformer, kan utvecklas till olika maniska ätstörningar som UNS - ätstörningar 'Utan Närmare Specifikation' eller Hetsätningsstörning.
 • När vi kräks så utsöndras det även en adrenalinblandning som ger ett subtilt eller kännbart rus, kan vara den stora aspekten bakom ätstörningen Bulimia Nervosa där kompensationen är medveten kräkning eller andra tillstånd där man medvetet triggar kräkning.

Olika störmoment som infektion av patogener i binjurarna och runt om själva binjuren kan sätta sig i vävnaden, kan störa binjurarnas fantastiska funktioner som produktion och utsöndring av diverse hormoner, kan tvinga ena eller båda att jobba på högvarv för att kompensera upp som över tid bli överaktiva och på den vägen utveckla binjureutmattning.

Symptom kan innefatta svaghet och brist på energi, koncentrationssvårigheter, att man är lätt förvirrad, har problem att utföra grundläggande uppgifter som tidigare inte var några problem, får hes röst, har dålig matsmältning, blir förstoppad, utvecklar depression, sömnlöshet, att inte känna sig utvilad efter en hel natts sömn, förlitar sig på att ta en tupplur under dagen för att orka med, trött under dagarna men pigg på kvällen, kort eller längre period med hårbortfall, har en minskad/förlorad sexlust (Libido), en fortsatt armhålssvett även efter en lätt utförd uppgift, är konstant törstig, torr i munnen, är ständigt sugen på salt, utvecklar en suddig syn och svårt att fokusera blicken, kan även göra att vi känner ett otroligt sug efter olika former av stimulantia.

Att ständigt behöva producera tunga adrenalinblandningar kan ta hårt på binjurarna och i kombination med en belastad lever, kan resultera i att man 'går in i väggen' och blir utbränd. Även att cellerna tillslut inte kan ta emot näring och energi alls när tuffa adrenalinblandningar ständigt finns närvarande i blodet, cellerna stänger sig och skyddar sig som en försvarsmekanism och inväntar att adrenalinet i omlopp skall minska. Detta är viktig kunskap för att förstå hur det olika stegen av Diabetes utvecklas. En varningsklocka här är att kroppen behöver urinera väldigt frekvent, som en försvarsmekanism så sänder kroppen ut det förhöjda blodsockervärdet som levern inte har möjlighet att hantera optimalt och som inte tagits upp av cellerna. Viktigt i detta läge är att inte vara kroniskt uttorkad vilket vi många tyvärr är utan man vill förhindra stagnation genom att dricka rikligt med ren vätska, samt såklart ta extra väl hand om sin fantastiska lever länk här.

 • En vanlig aspekt vid nedsatt eller ansträngd funktion på en binjure eller båda binjurarna är infektion av patogener som stör och skadar, väldigt vanligt förekommande infektion är av den allt bredare herpesfamiljen länk här där många varianter älskar att livnära sig på dessa steroidhormoner och kan då frodas i och runt binjurarna i vävnaden. Även vanligt förekommande är infektion av Streptococcus/Stafylokocker bakterier länk här i detta område. Beroende på vart exakt infektionen sker så störs binjuren olika och beroende på vilken del som störs så kan produktion och utsöndring av diverse hormoner bli skev, t.ex. att produktionen av kortisol påverkas negativt och kan då göra att adrenalin-blandningarna blir ännu tuffare för resten av systemet att hantera. På detta sätt som stress eller olika former av rädslor kan trigga en så kallad 'viral flare', som betyder att en mer aktiv viral infektion medför att det blir ett förhöjt värde av virala restprodukter som kan utsöndras och som hamnar i diverse omlopp.
 • Potent kontaminering alltså störmoment som kroppsfrämmande substanser och ämnen, som t.ex. olika toxiska och giftiga metaller, kemiska föreningar, strålning, även Infektion av diverse patogener som nämndes ovan, kan även trigga en inre intern stress som gör det svårt för kroppen att varva ner bland annat p.g.a. alla extra aktiva adrenalinblandningar. Mer kraftfull inspiration för att optimera sömnen länk här.
 • När sköldkörteln är belastad och har problem att producera och sända ut sina hormonblandningar, så är binjurarna redo att sända ut en snarlik blandning hormoner som ett fantastiskt smart backup system. Så många gånger när sköldkörtelprover visar en över eller underproduktion men samtidigt inte finns några kännbara symptom, så kan det vara så att binjurarna täcker upp det som saknas men att det är en lite annorlunda uppsättning snarlika hormoner som inte syns på dessa tester. Det är oftast då när sköldkörteln är riktigt belastad eller att en eller båda binjurarna även är belastade som diverse symptom uppstår, att det är en bakomliggande belastning som viral infektion t.ex. runt om i kroppen. Mer om detta på sidan om sköldkörteln länk här.
 • Levern har i uppgift att neutralisera, samla upp, hålla i och invänta säkert läge för att driva ut adrenalinet ur kroppen, så leverns förmåga och välmående är en viktig aspekt att även se över. Majoriteten av oss har tyvärr en belastad lever till någon grad och om leverns förmåga att lagra energi och näringsämnen är negativt påverkad, så kan den få problem med att hålla ett jämnt blodsockervärde och förse alla celler med den energi som krävs, våra intelligenta binjurar kan i detta läge tillgodose systemet med specifika adrenalinblandningar för att se till att cellerna får den energi som behövs just i det nuet, att vi inte ska krascha så fort glukos och glykogen lagren börjar sina. Detta är dock ingen optimal lösning och kan på sikt vara väldigt påfrestande för dels binjurarna men även levern och resten av systemet. Är det redan massa aktiva adrenalinblandningar p.g.a. andra bakomliggande orsaker så kan detta läge vara extremt påfrestande och väldigt onödigt att utsätta kroppen för. Viktigt här att förse systemet med energi mer regelbundet som varje 1,5-2h. Mer inspiration för att stötta upp vår fantastiska lever länk här.

Då det ofta även är en nedsatt funktion på Lever med i bilden så är det viktigt att se till att inta energi i någon form som frukt, torkad frukt, smoothies, juice eller liknande varje 1,5 max 2 timmar, för att hålla ett jämnt blodsockervärde i omlopp. Nedan kommer inspiration för kraftfulla binjure-snacks!

 • Äpple, Stjälkselleri och Dadlar.
 • Apelsin, avokado och spenat.
 • Sötpotatis, kål och citronjuice/vatten.
 • Gurka, avokado och limejuice/vatten.
 • Banan, Dadlar och Romansallad.
 • Kokosvatten, torkade Aprikoser och Stjälkselleri.
 • Päron, Bär och Matcha.
 • Mango, Fikon och Stjälkselleri.
 • Apelsin, Koriander och smör-salat.
 • Hallon, Mandariner och grön bladsallad.
 • Bär, Rå Honung och Gurka.
 • Äpple, dadlar och Grönkål.
 • Banan, Druvor och Rödblad-salat.
 • Äpple, Blomkål och Gurka.
 • Vattenmelon med Citronjuice/vatten och Stjälkselleri juice/vatten.

 

Viktigt att veta angående trendiga dieter och andra tekniker för att rena kroppen eller få tillfällig energi, när det är belastade binjurar och lever med i bilden vilket många tyvärr har utan att veta om det.

 • Otroligt viktigt att undvika olika former av stimulantia som koffein och andra former av energidrycker som triggar att fler adrenalinblandningar utsöndras! Kaffe, Matcha, téer o.s.v. Man skjuter bara ett växande problem framför sig och till slut så kan det bli rakt in i kaklet, man maskerar kroppens kommunikation att något inte står rätt till.
 • Detta gället även kakao som triggar adrenalinblandningar att utsöndras och därför som choklad är så otroligt beroendeframkallande.
 • Nyttiga kolhydrater är essentiella för att upprätthålla god hälsa och bra exempel är sötpotatis samt potatis, viktigt att tänka på vad det är för källa det är som kolhydraterna finns bundet med som t.ex. massa fett, raffinerat socker, kemikalier och andra industriella artificiellt adderade ämnen och substanser. Den tillfälliga positiva upplevelsen som kan komma vid t.ex. LCHF kost är många gånger p.g.a. att man med mer omsorg och medvetenhet väljer nyttigare näringskällor lagad från grunden, att man bytte ut mycket hel/halvfabrikat och annan skräpmat. På sikt är det högre intaget av tuffare proteiner och framförallt fettet väldigt belastande för trion levern/bukspottskörteln/gallblåsan där levern är ledaren, där alla har en unik dynamisk gräns med en unikt belastad lever som utgångsläge.
 • Paleo och Keto dieter kan kortsiktigt ge någon form av önskad effekt men många gånger p.g.a. att man med omsorg lagar mer ordentlig mat från grunden än tidigare, dessa dieter är på lång sikt väldigt påfrestande för levern och på den vägen påfrestande för binjurarna.
 • Att gå över till en helt raw-food baserad kost är inte optimalt för alla som kan vara för påfrestande när kroppen är ansträngd till olika grad, att börja försiktigt och hitta sin dynamiska gräns och hålla sig under den genom integrerade lagade måltider. Att gå på för hårt med raw-food kan anstränga och skada binjurarna.
 • Att genomgå för intensiv fasta kan sätta binjurarna och levern under en otrolig press och kan orsaka skada. Även här att hitta sin unika dynamiska gräns, kanske börja med max 1,5 dygn vätskefasta med minst 5 veckor emellan för att inte pusha systemet för hårt. Levern kan tvingas släppa massa oönskat som den håller i och kan det inte drivas ut effektivt så kommer det att ta väldigt mycket kraft att samla upp allt igen, även att perioder utan näringsintag kan tvinga binjurarna att producera och sända ut adrenalinblandningar. Även att centrala nervsystemet och hjärnan får ta hårda smällar vid för lång fasta när levern inte har möjlighet att förse med det nedkylande glukos som behövs.

Ett rädslobaserat vibrationstillstånd är bland det mest destruktiva för kroppens symfoni, där allt från energiflöden till diverse utsöndring av hormoner kommer att styras efter det vibrationstillstånd vi opererar inom. Det är viktigt att avlasta binjurarna från att behöva arbeta på högvarv så därför är det en betydande aspekt att minimera utsöndrandet av rädslobaserade adrenalinblandningar, efter sin unika förmåga och kapacitet. Känna in och lyssna hur våra intelligenta kroppar kommunicerar och ta kontroll över samt stämma kroppens symfoni som helhet.

 • Vi tenderar till att utgå ifrån intellektet och inte vara centrerade i vårt hjärta och inte utgå ifrån våra känslocenter. Kontrollerande kulturella influenser vill gärna att vi skall vara högt intellektuella varelser där vi tyvärr många gånger styrs av våra rädslor, rädslor som sedan göder egot. Det blir som en intellektuell labyrint som för oss bort från hjärtat och vår intuition. VI är andliga känslomässiga varelser med ett skarpt intellekt som ett främjande verktyg, inte tvärtom alltså intellektuella varelser som känner lite känslor och kanske har någon form av andlig kraft. Att förstå detta ger ett helt annat utgångsläge för att blomma ut till sin fulla potential. Kraftfull inspiration på sidan meditation länk här.
 • Vårt fantastiska och skarpa intellekt har även en tendens att föra oss bort från nuet speciellt när vi är styrda av våra rädslor, i någon form av framtidsbild eller i vårt minne/känslominne alltså ett tidigare nuet. Detta kan göra att vi oroar oss för ett framtida nuet eller att vi håller i något destruktivt som varit. Vi har en fantastisk förmåga att både plocka fram ett minne/känsla för att maximera nuet eller förbereda oss för ett framtida nuet, men att vi har en individuell dynamisk balans där det inte längre är optimalt och blir destruktivt. Att träna upp en mera medvetenhet i nuet gör dels att vi får en bättre chans att komma i kontakt med vårt väsen, men även att ta in allt vackert och lärorikt som ständigt omsluter oss. Även i nuet som vi skapar den så kallade framtiden.
 • Att träna upp en mera medveten andning och ta kontroll över sina ande-tag är ett otroligt kraftfullt sätt för att även ta kontroll över hela sitt vibrationstillstånd, att fylla sig med livskraft för att älska, utvecklas samt ta lärdom genom att bland annat utmana och utforska våra rädslor. När vi följer kompassen hjärtat och vår vägledande kommunikation från 'högre' from av medvetande samt intelligens, den så kallade intuitionen, så är våra rädslor kraftfulla verktyg för att visa vart vi behöver utvecklas och växa. Kraftfull inspiration på sidan andas länk här.
 • Vi är elektriska varelser så otroligt viktigt att vi jordar oss ordentligt regelbundet, mer om detta på sidan jordning länk här.

Andra bra tips för att lugna kroppens symfoni.

 • Magnesium supplement eller gåvor från naturen som innehåller kraftfullt bioaktivt magnesium som t.ex. Mangos eller Gröna bladgrönsaker. Mer inspiration på sidan om näringsämnen länk här.
 • Citronmeliss antingen som supplement, som te eller i sin naturliga form. Har många gånger en lugnande effekt på kroppen, är dock även kraftfullt mot patogener så kan ge en omvänd effekt om det är en väldigt aktiv bakomliggande infektion.
 • Diffuser med naturlig eterisk lavendelolja men kan dock vara för starkt för vissa.
 • Undvika displayer och andra källor som stimulerar intellektet. Alltid använda blåljusfilter på skärmar och displayer.
 • Varva ner, försöka stänga ner så mycket som möjligt och koppla från sin omgivning, sänka ljus och ljudnivån, sätta på avslappnande musik, sätta/lägga sig ner. Mer inspiration längre ned på sidan om sömn länk här.

Här kan ni finna mer information samt diagnoser som är relaterat till Binjurarna.

Kronisk Trötthetssyndrom ME/CFS länk här.

 

 

 

 

 

Reviderad/Editerad 11/5-21

 

 

Translate »