Gå till innehåll

Migrän

Inspirerat av Anthony Williams livsverk

Väldigt sällan är det bara en anledning utan det är oftast flera faktorer som tillsammans triggar igång migrän, så för bästa möjliga resultat är att försöka adressera samt eliminera så många av de olika faktorerna som är möjligt efter förmåga. Först kommer den lista av orsaker som sjukvården har rutin att undersöka, sedan kommer de mindre kända samt även inspiration till olika lösningar. Längre ned kommer även gåvor från naturen som är extra bra vid migrän och även i förebyggande syfte.

Detta är några av de vanliga faktorerna som skolmedicinen oftast bockar av och undersöker vid svår Migrän.

Hjärnskakning - Traumatisk skada på hjärnan oftast från slag i huvudet eller våldsamt skakande av huvudet eller övre delen av kroppen. Även fast skadan inträffade för länge sedan och migränen började mycket senare, så kan det skapa en känslighet efter hjärnskakningen.

Hjärnhinneinflammation - Svår inflammation och svullnad av de skyddande membranen som omger hjärnan och ryggraden, typiskt triggat av virusinfektion men i vissa fall även av bakterier eller mediciner/narkotika. Har man haft hjärnhinneinflammation tidigare så kan det ge en känslighet i efterhand.

Stroke - Hjärnskada där blodflödet blockeras till viss del av hjärnan, resulterar i att hjärnceller dör av närings- samt syrebrist. Kan ge en känslighet i efterhand.

Övergående Ischemisk attack (TIA) - Resulterar i en mindre hjärnskada än stroke, kan vara så subtil att det inte ens känns när skadan inträffar, men kan ha en negativ inverkan på hälsotillståndet som sedan kan sitta i.

Hjärnaneurysm - När kärlväggen i ett blodkärl försvagas och utvidgas onormalt så kan det trigga migrän.

Hjärntumör - Tumör är en onormal växande vävnad i hjärnan och kan även vara cancertumör, båda typerna kan ge migrän.

Hjärncyster och microcyster - En säck fylld av luft, vätska eller annat material, som oftast är godartade och växer samt formas i hjärnan.

Hindrade cervikalnerver - Cervikalnerverna är åtta nerver som förgrenar sig från ryggraden som sedan kontrollera de olika delarna i kroppen. Dom två första C1 och C2 kontrollerar huvudet. Om något påverkar dessa nerver så kan det resultera i migrän.

Om man tillsammans med sjukvården kan konstatera att migränen inte beror på något av det ovannämnda, så här nedan listas de orsaker som skolmedicinen inte riktigt har öppen förståelse eller helt saknar kunskap om.

Epstein-Barr och Shingles virus - EBV inflammerar regelbundet det centrala nervsystemet, om de även kommer åt och triggar inflammation i vagusnerven så kan inflammationen vara en trigger för migrän. Alternativt så kan Shingles varianter trigga inflammation i trigeminusnerverna och/eller mellangärdsnerven. Mer info om virusen samt hur man driver ur dessa virus ur kroppen, finns på sidan HHV-4 Epstein Barr virus samt på sidan HHV-3 Shingles virus.

Mikro-transient Ischemisk attack - Är liknande en transient Ischemisk attack men på ett mycket mindre plan, att denna mikrostroke liknande aktivitet kan förekomma och trigga migrän är ej öppet känt än av skolmedicinen.

Sinus relaterad migrän - Kronisk Streptococcus infektion i de inre delarna av  av bihålorna, i dessa fall så brukar oftast skolmedicinen föreslå operation för att ta bort ärrvävnad i bihålorna, tyvärr så adresseras då inte den bakteriella infektionen och återkommande problem uppstår ofta. Då Streptococcus infektion djupt inne i bihålornas vävnad kan vara väldigt svårt att bekämpa, behöver man stärka upp immunförsvaret så kroppen kan ta hand om infektionen.

Ammoniakpermeabilitet - En till vanlig bakomliggande orsak som kan trigga igång migrän är när det är kämpigt nere i tarmarna, oftast p.g.a patogener samt kroppsfrämmande substanser. Då kan det bildas ammoniakgas som tar sig igenom vävnad och kan vandra till väldigt känsliga områden och skapa stor skada, i detta fall påverka vagusnerven, trigeminusnerver och/eller mellangärdsnerven. Ammoniakgasen kan korsa blod - hjärnbarriären och ta sig till alla delar av nervsystemet, dessa får då mindre syre och inflammation kan uppstå. Detta i sin tur stör hjärnans funktion och migrän kan uppstå. Inspiration för att optimera funktion av mage/tarm finns bland annat på sidan om parasiter, maskar och amöbor, sidan om virus, sidan om bakterier samt på sidan om kroppsfrämmande substanser.

Brist på elektrolyter - Joner skapade av salt och andra komponenter i kroppsvätskorna, elektrolyterna används för att upprätthålla och skicka de elektriska impulserna som styr hela kroppen, speciellt hjärnan som är centret för denna aktivitet. Vid brist så kan det påverka hjärnans aktivitet väldigt negativt som då belastar nervsystemet och kan trigga migrän. Vanligaste orsaken för brist på elektrolyter är uttorkning, även distribuering av elektrolyter sker via njurarna så dessa kräver god funktion. Selleri, gurka, kokosvatten, citron och limevatten och olika nypressad fruktjuicer, är fantastiska källor fullproppade med fina elektrolyter. Finns även mer inspiration om ett hälsosamt vätskeintag på sidan Livets Elixir.

Stress - De rädslobaserade adrenalincocktails som sänds ut är tufft för kroppen att hantera, speciellt vid kronisk stress så har den frätande effekten på sikt en väldigt destruktiv inverkan, speciellt på ett försvagat system. Detta kan leda till en överkänslighet hos celler och påverkar funktion, mer relevant här i hjärnan samt i nervsystemet då mer specifikt trigeminusnerver som kan trigga migrän. En riktad medvetenhet till nuet samt att finna sin sinnesro är mantrat, mer inspiration på sidan om meditation samt sidan andas.

Menstruation - Många kvinnor får migrän i samband med sin menstruation, detta p.g.a att ungefär 80% av kroppens energireserv behövs samt stor del av immunförsvarets funktion. Är det andra triggers med i bilden som t.ex. stress, matallergier, metallkontaminering, uttorkning, så kan systemet vid menstruation bli för belastat och migrän uppstår. Därför det är större antal kvinnor som utvecklar migrän. Här är nyckeln att utesluta så många av de andra faktorerna efter kapacitet.

Sömnsvårigheter -  Om sömnen ej är optimal under en längre tid med avsaknad full natts sömn samt utan drömmar, så kan bland annat hjärnans kemiska balans påverkas negativt. Detta i kombination med andra faktorer kan trigga igång migrän. Även fast vi ligger i sängen sömnlös så vilar ändå ungefär halva hjärnan, med denna kunskap så kan det vara lättare att inte bli frustrerad och arg och hjärnan återhämtar sig till viss del. Mer inspiration finns på sidan om sömn. Är sömnlösheten p.g.a virus infektion så finns det inspiration om hur man driver ut dessa på sidan om virus.

Kontaminering av kroppsfrämmande substanser - Metaller som kvicksilver, aluminium, koppar och bly kan ta sig upp och kontaminera hjärnan samt andra organ som t.e.x. levern, kan då störa och påverka organens funktion. Kan framkalla diagnoser som ångest, depression, OCD, ADHD, andra alfabetiska diagnoser och även ge huvudvärk samt trigga igång migränanfall. Vi blir tyvärr även utsatta för tusentals olika kemiska substanser varje dag från vår omgivning samt från näring, vätska och luften vi andas. Även andra kroppsfrämmande substanser så som olika kemiska föreningar, mögel, strålning, plaster o.s.v. kan vara del av belastningen. All denna kontaminering kan så småningom ta sig upp i hjärnan och bland annat störa de elektriska impulserna samt oxidera i kroppens elektriska miljön. Finns mer inspiration på sidan om kroppsfrämmande substanser samt även hur man stöttar kroppen med att driva ut dessa.

Allergiska reaktioner - När vi utsätts för något som vi är allergiska mot så producerar kroppen histamin, det kan bli överproduktion och detta kan trigga migrän. Reaktion kan komma dagar efter men försök blicka tillbaka om vad man ätit, druckit, andats, eller annat sätt exponerats för, som fått immunförsvaret att gå på högvarv.

Mat som kan trigga igång migrän - Sällan att en enstaka av dessa matvaror triggar igång migrän om man inte är extra känslig, eller har en underliggande sjukdom. Chansen är att flera av dessa bidrar tillsammans med att det triggas igång migrän. Rekommenderas starkt att man efter förmåga kan utesluta eller kraftigt dra ned på det som nämns här nedan i listan.

 • Mejeriprodukter - Slembildande som kan belasta lymfsystemet och på den vägen belastar det centrala nervsystemet.
 • Ägg - Vid ett svagt matsmältningssystem med t.e.x låg saltsyraproduktion, så kan ägg skapa ökad ammoniakgas som sedan kan ta sig till och irritera det centrala nervsystemet.
 • Gluten (T.e.x vete, råg, korn) - Gluten förvirrar immunförsvaret och höjer histamin som kan trigga migrän.
 • Kött - Vid ett svagt matsmältningssystem med t.e.x låg saltsyra produktion, så kan de tunga proteinerna skapa ökad ammoniakgas som sedan kan ta sig till och irritera det centrala nervsystemet.
 • Fermenterad mat (T.e.x saltgurka, kimchi, ketchup) - Fermenterat och vinäger baserad näring sänker pH värdet i tarmarna, kan göra att kroppen blir försurad och kan trigga migrän.
 • Salt - Keltiskt havssalt och Himalayasalt är de bästa, undvik vanligt bordssalt.
 • Oljor - Från raps, majs, bomullsfrö, palm är otroligt inflammerande.
 • Tillsatser (T.e.x. MSG, aspartam) - Är nervgifter och kan vara aggressiva triggers för migrän.
 • Alkohol - Extremt uttorkande effekt samt belastar levern hårt.
 • Choklad - Överstimulerar och är extremt aggressivt mot det centrala nervsystemet, verkar som ett nervgift och kan trigga migrän. Vissa varelser upplever att choklad och andra former av koffein lindra migrän, den lättande effekten beror på att koffein triggar binjurarna till att producera och skicka ut adrenalin. Adrenalinet blir som en utfyllnad för inflammationen som triggat migrän, men ger på sikt oproduktiva följder.

Här nedan kommer gåvor från naturen som är extra bra för att förebygga migrän, samt även för att lindra och i vissa fall stoppa en migränattack. Kraftfulla byggstenar som får musklerna att slappna av, driver ut nervtoxiner, stöttar hjärnvävnad, främjar matsmältningsprocessen, lugnar nerverna och ger kritiska näringsämnen.

 • Ny pressad Sellerijuice
 • Koriander
 • Hampafrön
 • Papaya
 • Chilipeppar
 • Vitlök
 • Ingefära
 • Grönkål
 • Kanel
 • Äpplen

Örter och supplement:

 • Krysantemum te - Lugnar allergiska reaktioner och reducerar histamin.
 • Mattram - Hjälper till att hålla balans i expansionen av blodkärl vid en kris som migränattack.
 • Butterbur (Smörhatt) - Förstärker basofil granulocyter (som är en vit blodkropp) under en migränattack.
 • Magnesium - Reducerar spänningar i och runt trigeminusnerverna.
 • Ester-C - Denna form av vitamin C hjälper till att få bort histamin ur blodomloppet, så att mer syre når de utsatta områdena. Stärker även immunförsvaret.
 • Ginkgo biloba - Reducerar histamin som då lugnar allergiska reaktioner.
 • Vitpilsbark - Sänker inflammation och reducerar smärta.
 • Kava - Lugnar spända nerver.
 • Citronmeliss - Reducerar inflammation och lugnar centrala nervsystemet, samt väldigt effektiv med att ta kål på de virus som kan vara bakomliggande orsaken för inflammationen.
 • Rosmarinblad - Hjälper till att skydda blodkärl.
 • Riboflavin (vitamin B2) - Främjar nervernas funktion.
 • Koenzym Q10 (CoQ10) - Reducerar inflammation och främjar nervernas kommunikationsförmåga.
 • Cayennepeppar - Lindrar smärta och främjar histamin balansen.
 • Frossört - Lugnar spända nerver.
 • Valerianarot - Lugnar vagusnerven och reducerar hypertoni associerat med migränsmärta.
 • Kinakvanne
Translate »