Gå till innehåll

Dornmetoden

Om du genomgått Dorn-behandling så finner du underlagen för självövningarna i länken här!

DornMetoden, också kallat för Dornterapi, är en alternativ holistisk behandling som bygger på gammal kunskap av lokalbefolkningen i Alpregionen. Metoden är en behandling till självhjälp som används för att korrigera felställningar i ryggraden, bäckenet och kroppens leder. DornMetoden har utvecklats för ca 30 år sen genom tysken Dieter Dorn och har blivit en snabb växande behandlingsmetod över hela världen. Den används ofta för att behandla nack-, rygg-, axel och andra ledproblem samt hjälper till att förbättra hållningen och då optimerar hälsan.
Det är en metod till självhjälp som är väldigt säker och effektiv i sitt utförande.

DornMetoden använder mjuka rörelse och lätta tryck för att korrigera felställningar i leder och ryggraden; den arbetar utan manipulation eller 'knäckande'. Oftast börjar den med korrigering av funktionella skillnader i benlängd som (enligt Dieter Dorn) de flesta av oss har. Skillnaderna i benlängden leder till snedställning av bäckenet, vilket i sin tur leder till snedställning i ryggraden, precis som ett tornbygge med dålig fundament. Ryggraden som är en av våra mest centrala delar i kroppen har kopplingar till alla våra organ och kroppsfunktioner.

Inom DornMetoden anses kopplingarna vara så väl fysiska, psykiska och energimässiga. En blockering av kotor i ryggraden kan leda till besvär rent fysiskt men även energimässigt längst de kanaler som passerar kotorna, som i vår geniala symfoni även kan påverkar det mentala. Blockeringar i t.ex. kotor kan vara direkt orsak av en mentalbelastning och även ett resultat av nedsatt energiflöde, som kan ge upphov till smärtor samt sjukdomar var som helst i kroppen längst dessa kanaler.Dornmetoden kan vara en mycket effektiv behandlingsform vid låsta kotor, snett och/eller vridet bäcken, Skolios, vid olika benlängder och även vid vissa felställningar i nackkotorna, som kan vara bakomliggande orsaken för huvudvärk, migrän och återkommande problem med bihålorna samt andra symptom relaterat till detta område av kroppen.

DornMetoden som skonsamt korrigerar symmetrin i kroppens skelett jämförs ofta med  osteopati och inkluderar element ifrån Traditional Chinese Medicine (TCM) som bland annat meridianläran. Därmed kan den åstadkomma långt mer än traditionella manuella terapiformer, då en djupare förståelse för vår existens som helhet är i fokus.

Jag genomgick min Dorn-utbildning 2017 och står redo att behandla i Uppland samt södra Gävleborg med omnejd. Här nedan kan du även finna många andra utövare runt om på denna lilla del av planeten. 

Translate »